Friday, February 12, 2010

perihal kerusi meja

bismillah.

achtung ! : post ini berbaur emosi dan keterkilanan.

maaf buat yang tidak berkenaan, pasti terpinga pinga perihal apakah ini, kerusi meja?
buat yang berkenaan, saya rasa yang berkenaan tidak mungkin akan tersinggah di sini, namun saya harap agar Allah menyampaikan mesej ini kepada yang berkenaan melalui wasilah yang tersendiri...

plotnya bermula begini.

pada awal tahun 2010, hari pertama persekolahan, rata rata kita masih konfius, kelas kita terletak di mana kan. lantaran kekonfiusan itu menyebabkan aku, dan khairiah terkandas dan terlambat untuk mengecop meja kerusi depan depan. konsekuensinya, kami tercampak di meja kerusi paaaaling belakang dalam kelas. *apa pun kami redha, yakin pasti ada hikmah pada setiap ketentuanNYA !* dan pah masa itu, baru pulang dari makkah so balik sekolah pun lambat. pah turut terkandas, seperti kami.

disebabkan duduk pun belakangggg sekali, dah tu tepiiiii sekali pulak, kami mendecide untuk menarik sederet meja kami , consist of me,carey,pah , ke bahagian belakang TENGAH kelas.
hal ini adalah kerana, mataku dan carey agak bermasalah : SILAU!(sebab duduk tepi kan) dan lagi satu, faktor kepanasan (oklah faktor ni kecik je tak kisah pun panas kat kelas tu sebab naaru jahannam asyaddu harra!)

alhamdulillah, tempat baru kami tu agak selesa dengan kipas right atas kapla kami walaupun kapla2 manusia di hadapan kami agak menghalang pandangan kami kat whiteboard, somehow, alhamdulillah...

TIBA TIBA... ada pihak yang, isk isk, semacam ingin meragut ketenangan kami yang sudah begitu tercampak di belakang kelas. (fahamilah!dah cukup terseksa tau duduk belakang sekali!)

satu pagi yang hening, kelihatannya meja kami bertiga yang begitu gah tersusun di belakang tengah telah disusun ke tempat asal iaitu bahagian belakang tepi. WITHOUT ASKING OUR PERMISSION. or at least inform awal awal. namun, mungkin kebarakahan solat subuh berjamaah di musolla + baca quran + ma'thurat lagi, menyebabkan kami tidak berapa nak berasap pagi itu. walaupun agak berasap jugak laa..

setelah menebalkan muka dengan bertanya pada beberapa putera, siapakah yang mengalihkan kerusi meja kami, baru tau siapa yang pandai pandai ubah tu. alasannya mudah, sempit putera nak lalu belakang tu. which, i dont think this reason is reasonable and acceptable.( pah bengang : besar sangat ke korang nak lalu belakang tu! *or sebenarnya korang takde port nak terbaring baringan?* )

disebabkan memang takleh nak belajar dok belakang tepi, kami menyambungkan meja kami kepada meja tengah, so belakang kelas tu jadi satu line panjang. kami buat begini bukan sebab nak kipas, sebab tak rasa pun kipas. kami buat begini sebab,

KAMI NAK BELAJAR. SECARA EFEKTIF. secara nampak, oh itu whiteboard, dan, oh itu cikgu.

walaupun korang nak claim ada antara kami yang kelihatan tidur di masa masa tertentu, tapi, huh, ok ni lain cerita.
point kat sini, SIAPA YANG NAK BELAJAR SEKARANG? aku atau kau? (ambik sebijik dah xde dah ana nta nti ntum)

pls. kami rasa takdelah buruk sangat kelas kalau buat arrangement camtu pun. sebab kitorang akan balancekan. tapi kalau setakat kelas 'nampak cantik susunannya' tapi ada kawan sekelas korang terzalimi sebab tak dapat belajar dengan selesa lantaran tak nampak whiteboard dan muka cikgu, pikir pikirlah, mana lagi aula (utama)..

come on..masing masing buleh pikir. secara matang.

hanya luahan hati . lepas ni kalau nak alihkan sesuka suki mintak beritahu dulu. bawak berbincang. kalau betul apa yang kami buat mengganggu umat sejagat, ok kita discuss. tapi kitorang kat belakang kot, belakang, tak kacau siapa siapa pun, cuma nak belajar dengan selesa.

HUH!

........

=.='



astaghfirullah....astaghfirullah al 'azim li , walakum.

waAllahua'lam.

p/s: correct me if i'm wrong, pls?

6 comments:

cikdoktorfalsafah said...

HUH.
HARAP LEPAS NI TAKDE PUTERA YANG PANDAI SANGAT ALIHKAN TEMPAT DUDUK KORANG LAGI.
WELL, diorg tu mane penah duduk blakang gitu.
sbb diorg tu sikit jek.
i understand this situation.
waktu form 1 dulu aku duduk blakang jugak oh.
haha :))
skolah rendah lagi selalu.
memang patut lah rase mcm ape yg anti rase.
soo, thumbs up for this post.
cantik ape arrange mcm skang ni kan.
putera mmg bermasalah.
:P

oke saff,
cool.
we have girl's power.
YEAH!

durakhyar said...

wah semangat adik saffana nak belajar^^

sabar..menuntut ilmu perlu byk sabar byk mehnahnyer..

akak cadang lebih baik bercakap berdepan dengan 'orang2 yang terlibat' lebih baik..

explain dari hati ker hati..

sebab klu kita mengharapkan ada orang lain menyampaikan.andai mungkin..benda yang kecik jadi besar..kadang2 apa yang manusia bawak dari mulut nie berubah2..^^

Teruskan niat nak belajar..mungkin duk belakang adalah yang terbaik Allah tetapkan tuk adik Saffana...

Allah tak menzalimi hambaNya..tambah2 yang nak menuntut ilmu..

so sabar erk..

selamat belajar lillahi..

superserikandi said...

to aimi ; komen yang menyuntik semangat agar terus tegar duduk di belakang! haha~ seronok aimi ;p

to kak durakhyar ; thanks ukht for the advice :) akan cuba utk cakap terus pada yang berkenaan kalau perkara sama berulang. doakan kami ikhlas~~~

Qurratu Qolbii said...

Alhamdulillah~ serOnOk sgt bce pOst nih...sekurang2nyer ade gak yg phm perasaan akk yg slaloo kena duk blkg...hampir tiap2 taOn... penat dtg awl2..last2 dyeOrg decide sndri...akk kena duk blkg...sgt bengang tyme tuh..slaloo dh dyeorg wat camni.. akk mmg ar tggii..tp,,ble duduk..sme rndh je dgn org laen..sumpa! akk mls nk gado dgn kwn2 akk..wlupon dlm aty,,Allah sje yg taO betapa MARAHnyer akk..akk sabar..& alhamdulillah,,BERKAT BERSABAR,,akk dpt bljr dgn baek..plus,,kwn2 yg senasib dgn akk..rajen bljr+sgt baek ..xkedekut ilmu cam org dpn.. hahahah...[ngutuk lak kt cni...astaghfirullah..] plus,, klu tyme bljr..kteOrg plg smgt! cth subjek plg buhsan kot bg dyeOrg..BA..ustz aziz slaloo taye maksud..org laen diam je..sbb tdO..kteOrg SMGT angkat tgn nk jwb..akhirnyer,,cekgu2 menyedari kehadiran kami di blkg kelas..alhamdulillah~ &cekgu2 pon suke memberi perhatian kpd kami..:)) sgt serOnOk..kami berlima juge[kak: rihab,seha,izyan tra,sittul,teha]

semuge kisah akk sdkit sbyk memotivasikan kmo..psl putra tuh..discuss baek2..oke?? insyaAllah,,dyeorg fhm niat belajar kmo tuh...CHAYOK2!

superserikandi said...

hehe, thanks kak seha..
rasa terharu bila ada orang senasib ngan kita ;p
doakan kitorang tau!~

nur nailah said...

semoga Allah beri kemudahan pd antunna utk menuntut ilmu krnNya, insyaAllah ^_^

kita rasa, btol gak klau ckp direct pd mereka yg patut tau...lbh mudah n cpt selesaikn masalah