Saturday, April 24, 2010

changing for good is not a crime

bismillah.

hoho, baru singgah blog aimi and nailah, then teringat aku belum pun promote secara kecoh pasal satu novel ni. uuu layan gak novel aku nih. layan jugak la, tapi aku tak layan ar novel lovey mushy(?) dovey meleret leret cinta basi tuh. (total 'no' to alaf 21 novels ;p) so let me introduce,

VERSUS
by HLOVATE


so novel ni adalah novel hlovate fav aku yang kedua selepas rooftop rant. aku malas pulak nak cerita sinopsis novel, nak tau baca la sendiri puas puas. cuma nak stresskan kat sini, ada satu point berharga aku dapat daripada novel ni.

menceritakan pasal sorang mamat (ek eh tadi kata taknak cerita) street yang nak berubah ni. ironinya, dia mula nak berubah masa belajar kat aussie, negara bukan islam, kat situ barulah ditarbiyah, ditemukan dengan sahabat yang baik. masa dok malaysia yakni negara islam, tak ketemu lak 'cahaya' yang dicari, tuptup kat negara kapir pulak dia berubah for good. benarlah, hidayah Allah tak pernah mengenal tempat dan masa.

point nya, contoh kan, kita kata kita nak jadi baik. benda pertama kita kena tahu ialah, apa itu baik. how good is good. sebabnya, macam mana kita nak jadi baik kalau kita sendiri tak clear apa itu baik. so dalam novel ni, sahabat soleh kepada mamat street tu men-define-kan baik daripada ayat ni (2:208) so sila cek quran terjemahan masing masing la ye. so bila kita dah super duper clear apa itu baik, barulah penghijrahan diri kita kepada baik tu lebih terarah...and so on. hm, paham la tuh.

tapi aku lebih suka rooftop rant compared to versus. sebabnya versus ni ada part2 yang bagi aku cam, tak berapa nak realistik dan terlalu abrupt. somehow takpelah. berapa novel je lah yang realistik an. rooftop pulak jalan cerita dia cam real, pernah dijumpai kat 'waqi' aku. apa pun aku lebih suka untuk ambil mesej yang hlovate nak sampaikan.
dan, aku syak hlovate ni budak usrah. hohoh~nak quote sikit drp novel ni ;

......bukan mudah untuk berubah
dari tanpa arah ke sejadah,
dari tepi jalanan ke sujud menghadap Tuhan.....

*********************************************************************************

kalau nak jadi baik, kita kena tahu apa itu baik terlebih dahulu barulah kita boleh mula berubah secara terarah kan.

the same goes for nak khusyuk dalam solat( tetiba nak cerita pasal ni sebab lately ni beberapa juniors keep on asking how to get super khusyuk in solah)

mengikut apa yang pernah aku dengar, khusyuk dalam solat ni ada beberapa pesen/pendapat. ada yang mengatakan, bila kita sedar kita dalam rakaat berapa, itu sudah dikira khusyuk. yang lain pula, bila kita paham setiap bait kita dalam solat, itulah khusyuk. lagi, bila solat cam umar, kena panah masa solat pun tak rasa sakit, itulah khusyuk. gua pun satu, apesal boleh lupa nak rujuk ustaz lagiii. kalau nak ikut dalam buku teks tu, semua pun tau maksud khusyuk an. siap maksud secara bahasa dan istilah lagi tu.

bukanlah aku nak cerita pasal khusyuk sebab bukanlah aku ini orang yang arif dalam hal ni. cuma nak cerita beberapa fenomena yang boleh dikatakan kelakar la jugak, yang sering terberlaku kat sesatunya musolla sekolah aku tuh.

pernah tak, time korang solat jemaah, time tu rakaat kedua, lepas sujud sepatutnya duduk tahiyat awal. tetiba ada la manusia ni, terlajak bangun, pastu dia cover la balik bila menyedari yang dia sorang je cam na kterbangun, konon betulkan kain la, betulkan duduk la. har-har.

lain pulak, time rakaat 3, lepas sujud patut semua berdiri untuk rakaat 4. kadang kadang kalau nak berdiri imam nye takbir tu cam meleret sikit, menunjukkan dia pun tengah nak berdiri. bila kena pulak imam yang pendek je takbir dia, mulalah semua ragu ragu. pernah sekali tu, satu saf duduk bukan main lama, nak tunggu ada orang memulakan untuk berdiri baru nak berdiri. haigoooo~

satu kes, lampu musolla terpadam, memang gulap gulita la, time tu duduk tahiyat awal, orang depan aku semangat je berdiri tegak, mentang mentanglah gelap, tetiba dia duduk balik. haishh...terganggu kekhusyukan aku yang dah tak berapa nak khusyuk tu.

apa tandanya ni. kenapa camni sekali tahap khusyuk kita. ni yang kena amalkan 3 qul setiap kali sebelum nak solat ni. plus isti'azah. fenomena sebegini lazimnya berlaku time solat maghrib dan isyak..

kadang kadang bila dok pikir balik, rasa nak tergelak pun ada. macam macam ragam. cuma satu benda aku suka, kat sini kita terdidik untuk rapatkan saf. tak lah macam kat kebanyakan masjid biasa, antara sorang dengan sorang dalam saf tu ada handbag lah, apa lah, jauh sekilometer lah(exaggerate lak haha)

ok itu sajor. baibai. sebenarnya post ni dalam draft aku, berapa lama dah nak post.

waAllahua'lam.

3 comments:

cikdoktorfalsafah said...

hehe :)
VERSUS. yea, Rooftop Rant ranking atas sikit.

Anyway psl solat tu.
Haila..
betul woh.
cepat pergi tny ustaz oke!
mcm tu dikire khusyuk tak?

irfasworld said...

setuju!! selamat berusaha!! =)

superserikandi said...

to aimi ;
gahahah~~ kan kan, selalu gila jadi i tell u. aku yang dah memang tak berapa khusyuk bertambah tambah tak khsuyuk!

to irfas ;
err, yeah usaha~