Sunday, December 26, 2010

oh best lah korang ye enjoy enjoy gitu

bismillah.

emm, malam ni malam yang memenatkan, setelah seharian terkejar ke sana sini menyetelkan segala benda yang perlu disetelkan untuk pendaftaran esok. sampai ke saat ni, yelah saat ni, i mean it, saat aku tengah naip ni, aku masih tak dapat nak percaya 100% yang aku diberi peluang oleh Allah, untuk dapat offer belajar kat tempat tu.

dan yang paling mengharukan, aku rasa sedih, rasa sedih nak tinggalkan kedua orang tua aku. kenapa aku cakap haru? sebabnya aku ni bukan pesen anak yang dipampered lalu menjadi anak yang spoilt. aku pesen yang ok je, travel jauh2, kedua orang tua jua pesen yang, haa pergilah bawak diri, jadilah anak yang independent. haha. tapi tu lah, kali ni aku sedih. rasa nak nangis pun ada(or dah nangis dah pun, to be exact. ohh x macho nya)

sebenarnya, kkb tu bukanlah sejauh sabah. dekat je. naik ktm pun sampai u. tapi yang pasti, kkb tidaklah sedekat smakl. yang parents kesayangan boleh datang lawat anak perempuan terbaiknya (eiceh ini pengiktirafan sendiri namanya) setiap minggu siap hantar baju lagi haha ok shuuushh. dan pastinya sedih aku ni, bukan sebab sedih tak dapat eksport baju (ok people u have to really understand this, selama 5 tahun kat smkakl aku taknak pon ok untuk eksport baju, tapi parents yang insisted sangat3 soh hantar baju balik noktah) tapi sedihnya aku sebab aku dah pasang niat awal2 untuk tolong mak aku sepanjang lepas spm ni.

tipulah kalau aku cakap aku taknak masuk dq. tu impian aku since aku form 2 beb. since aku mengenal apa mendenya dq tu, dari saat tu lah aku nak masuk tahu. nak dijadikan lagi haru, boleh kata dalam kebanyakan sujud terakhir ni mesti berbisik, ya Allah rezkikanlah aku dq sob3. sampai form 4, rasa nak ke dq tu mula hilang. haha. rasa takde feel dah nak masuk dq. apa sebabnya, adalah sebab2 tertentu yang hanya aku dan Allah yang tahu. dan masa form 5 pun, masa hantar borang dq, memang niat dalam hati, ya Allah aku nak rasa sangat pengalaman diinterview ni ya Allah. hmm. sebab memang tak jangka dapatlah aku dah plan 1001 benda ar nak buat lepas spm ni. dan agenda yang paling besar, nak accompany mak aku lah, since adik bongsu tahun depan dah form 1, dah masuk smap labu, mau taknya sunyi mak ayah aku. siapa lagi nak teman mak aku gi kelas ngaji ke tolong masak ke sapu laman ke teman mak aku makan kek kat secret recipe ke. hmm.

but Allah has better plans for me. Allah tahu sangat yang cik saff ni tak mampu nak bertahan lagi 5,6 bulan dok rumah yang gile selesa u. dihantarnya ke zon selesa jugak yelah dq kan, tapi tempat best untuk mentarbiyah diri. kasi kuat sikit dalaman tu. kasi tak asik nak futur. kasi iman tu menyala nyala bukan asik suram cam mentol dahnak mati. dan, takde sape pon dalam family aku tau dq tu amendelah. including mak aku. tapi aku syak ni angkara kawan2 masjid negara mak aku yang agak solehah2 kesemuanya, dorang gi doktrin mak aku pasal ke-best-an dq. so, sejak lepas trial haritu mak aku lak semangat2 soh apply bagai. aku pon naik pelik mana mak aku tau. dan bila aku dapat offer ni, aku ingat mak aku cam takde feeling je. tak disangka sangka, mak aku happy sangat. i mean it, sangat3. semangat je melayan aku nak beli barang sumer carik jubah segala :') dan walaupun ayah aku pada awalnya tak berapa nak setuju dengan program tahfiz dq ni, mak aku lah dok pujuk sang ayah, sampai diberinya green light.

dan satu benda yang aku sangat pasti, aku dapat offer ni pun berkat doa doa doa orang sekeliling. serious, aku memang dapat rasakan ada antara kawan kawan aku yang doakan aku dapat dq. u know who u are. tapi, entah, im quite confident memang, ada insan tu, yang mendoakan aku. huhu. and gurauan2 kawan2 pun menjadi doa. dan yang menjadi ketakutan aku sekarang, apakah aku benar benar mampu nak carry the whole quran in less than 17 months. dengan hati yang, errr, kotor sangat ni. mana mungkin ayat Allah mampu melekat :"( maka doakanlah ye people.

so, aku mohon doa doa doa kalian, sesiapalah, yang tersinggah blog ni, wardah azimah fasyark teha amal sesiapa je lah, agar tolong, doakan kitorang yang dapat dq ni, agar dibersihkan hati sebersih2nya, agar diluruskan niat untuk menghafaz kalam Allah untuk lebih dekat denganNya dan bercita cita untuk melihat wajahNya, dan yang paling penting sekali, diberi kekuatan untuk mengexpresskan isi kandungan al quran itu dalam bentuk amal (warghhhhhhh) . moga moga, alquran itu benar benar menjadi hujjah bagi kita, bukan hujjah ke atas kita, nauzubillah.

bakal berangkat esok pagi. hp akan dirampas selama seminggu sepanjang minggu haluan siswa. so takyah hantar mesej rindu rinduan haha ok sungguh perasan bukan.

waAllahua'alam.

6 comments:

Anonymous said...

sentiasa doakan yg terbaik.
sedang menangis,,xthu mengapa.

aisya zainal said...

menangis dah baca entri ni.
sob sobss.

nur nailah said...

insyaAllah, ameen.
harapnya sahabat2 sudi doakn kami terus teguh n istiqamah dlm mmbawa amanah utk menjaga alquran ini, insyaAllah

p/s: debaran kian terasa!!!

fatinsyakira93 said...

saffana...
ade mse la bukak la blog u ni eh..
aku da rindu gile kat ko..
huk3...:(
ingt tau..update yea kalo free...
aku kan booster ko wat blog ni..
heheee...
doakan aku jadi budak baik mcm ko eh..
;)
050111

Anonymous said...

dr seorang putera;

1: mintak maaf sbb da byk bwat slh kat saff sama ade sengaja atau tak (byknye yg sengaje)
2: mmg tersentuh bace entry ni.jujur.
3: saya doakan saff segala yg terbaek dan dpt jadik yg terbaek.
4: semoga segala harapan saff dlm entry ini termakbul (amiin, saya sedang mndoakan ni) & saya harap saff juga dpt mendoakan agar segala harapan yg saff inginkan tu, saya pun dapat, ok?

semoga kita mndpt rahmat allah, dan semoga prknln kite slame lime tahun di smakl ni buknlh perknln yg sia-sia sebaliknya prknln yg bole mngingatkan kite kpd allah. amiin .

izzati sepupu angah said...

awak tau hp akan dirampas??? cehhh!!!