Wednesday, March 18, 2009

bahasa f4.

Bismillah walhamdulillah.

fatin syakira. haha~ shark, dah capub nama dah, puas?

hari tu shark suruh aku capub nama dia dalam blog. ok. merepek jer.

harini aku nak listkan perkataan/word/term yang budak batch aku/budak sekolah aku selalu guna. selalu kah? selalu kot. selalu selala selali .. urghh merepek2.
- susi
first time cam nama orang. susi berasal drp perkataan sosial. sosial tu luas, ada yang boleh, ada yang tak syaro'. tapi susi di sini lebih kepada ikhtilat tak syaro'.
- cemar
ni selalu sangat terutamanya puteri form 4 guna. sikit sikit cemar. banyak banyak cemar. tah pape je kadang2 tu. haha. maksudnya cam, spoil, cam cemar la! faham ke? takpe kalau tak faham buat buat tak faham terus.

- boleh?

oh, perkataan ni selalunya di akhir ayat. orang kata ust. mujahid yang start dulu. tapi tak pernah lak aku dengar, haha. contoh ayat ; diam, boleh? makan je,boleh? kadang2 tu aku rasa annoying gak ayat tu. haha.

- jijik.

entah apa sedap kat perkataan ni tapi gitulah gamaknya. sikit sikit menjijik. contoh ayat ; jangan menjijik, boleh?

- motif?
ni kureng kedengaran namun meniti jugalah di bibir certain manusia. contoh ayat ; weih korang jom gi dewan! orang lain menyahut, motif?

- tapi ( inversi )
aku tak berapa nak pasti kita ni sedang merosakkan bahasa or mengaplikasi inversi pada bahasa seharian kita. isk isk. contoh ayat ; jom minum petang sekarang. orang lain menyahut, dm tutup lagi tapi!

- lepas?
ouh ni aku rasa mana mana asrama sama kot. kot la. tak pasti. ayat paling famous amous dan menjadi modal untuk kau terus hidup kat bumi smkakl. hiperbola gila. ye ar serious. contoh ek, kalau masa ambik nasik kat dm, kau tak cop senduk lepas siapa siapa. makanya, kau akan tunggu seeeemua orang dah ambik nasik baru kau ambik or kau tak sempat makan sebab nasik dah habis. same thing goes for cop shower, public phone, sinki, dan apa apa je la.

- weih.
haha~ ni pelik sikit kot. pelik ke? biasa je. contoh ayat ; tahu tak sabtu ni sekolah ganti? orang lain menyahut, weiiiihhh... kira weih ni nak tunjuk satu situasi yang terkezut or tak diingini dan sewaktu dengannya lah. tapi ni tak silap aku budak puteri je guna. hoho~
- ye -diulang 2,3 kali so bunyi dia jadi 'yeyeye' *nailah baru ingatkan.. :p
serious aku rasa annoyed bila orang cakap 'yeye..' so nak cakap boleh sajaa tapi bukan denganku, bukan padaku. cubala kata, benar, ok, yup. baru macho sikit. ni yeye..haha~

- erm apa lagi eh? nak tambah, tambah la sendiri..aku pun dah lupa apa lagi term2 famous kita ek. ma'lom lah, cuti seminggu. hooo~

apa pun, haritu terdengar sorang sahabat ni tegur, korang ni, sikit2 cemar, cubalah kata subhanallah ke...kan solehah sikit. isk isk. teguran membina. betul3 sangat setuju sebenarnya.

apa pun moga2 tasbih tahmid takbir istighfar dan seangkatan dengannya menjadi suatu yang biasa meniti di bibir kita semua, insha Allah. err, kan 'term' famous kita Astaghfirullahal'adzim..


kan aimi kan? hee~

sekadar mencoret. waAllahua'lam.

2 comments:

anak zacknordinson said...

huhu..form 4 smkakl??
sedey nyer dengar...
ana ex smkakl..
generasi 19..
xpe2..
miss all that a lot!!!!!!!

nur nailah said...

ada lg yg saffana x suka ^_^
'ye'
yg diulang brkali-kali
ehehe..x kn lupa kot saffana?
^_^ ;)