Saturday, August 28, 2010

apa nak jadi

bismillah walhamdulillah.

assalamualaikummmm~ (style kasi salam kat budak f1 time ta'lim)

baiklah. bagaimana ramadhan diri sendiri?
10 malam terakhir bakal menjengah tiba tak lama lagi. saspen tak? ye, saya saspen.
semoga kita beroleh taqwa, ameen. sob sob.

sebenarnya, aku malas je nak hapdet blog ni. ada jugak la rasa nak humban kat luar tingkap, daripada dok berhabuk camni. tapi takpe. as usual, blog ni merupakan seekor pendengar yang baik.

dan aku nak meluahkan sedikit kerisauan aku terhadap trend budak2 kita (baca: budak2 smakl) zaman ini.

lately ni, budak2 kita suka sangat buat jamuan. jamuan dorm kelas group orientasi group mesec badan2 induk kelas kelas tahun lepas dan seterusnya. agaknya kalau boleh buat jamuan ikut rumah sukan kaler kegemaran cita cita semua nak buat kot. dia camni, kalau jamuan yang melibatkan kita kita yang sejantina je, no hal, malah aku sangat support. merapatkan ukhwah, kalau bahasa skemanya.

tapi, hat tu ada sikit masalah bila mana buat jamuan segala yang melibatkan manusia berkromosom XX dan XY.

basically, cam takde masalah je bila buat jamuan ni. kau bayar dalam singgit dua, atau bawak lauk dari rumah, datang, melantak, lantas pulang. even badar pun akan buat in sha Allah tapi by lajnah memang takkan buat apesal nak buat ngade ngade ar tuh. tapi, dia jadi masalah bila, tercetusnya ikhtilat tak syarie. yelah, 'ukhwah fillah never dies' la kan kononnya. *gelengkapla*

sebagai contoh, cam haritu, ada kelas kelas seperti, 1 umar 2006. 2 hamzah 2007(sekadar contoh) kelas kelas yang lama buat cam, reunion (walaupun setiap hari memang muka muka tu jugak yang kau jumpa so bila aku dok pikir pikir balik kejadahnya nak buat reunion. cam menggelabah sikit kot, err no offense) ok berbalik kepada tajuk. lalu, bagi aku, ok je, tara hal nak buat makan makan, sambil mengimbau kenangan lalu gitu.

tapi aku jadi kurang senang dan risau bila bond between putera puteri ni jadi teman tapi mesra pulak. sangat risau. sebab teman tapi mesra tu satu step je nak ke couple. taruk picts jamuan2 tu kat fesbuk, pastu dok komen cam orang tak tentu hala. buat smiley2 menggedik sesame putere puteri. pastu dengan bahasa ngade ngade nya... dapat bayangkan kan?

entahlah. aku bukan nak jadi orang yang gile takde life ah, komen sikit sikit kat fesbuk pun isu ke. bukan. tapi aku cuma risau. aku risau sejauh mana aku sendiri boleh bertahan daripada terjebak dengan dok berbalas2 komen secara tak perlu plus gedik2 nya lagi tu. aku risau selama mana aku akan rasa tak selesa dengan keadaan ni, nak nak satu masa nanti benda ni jadi benda biasa je bagi aku, sebab kawan2 yang close dengan aku semua dok terjebak lagu ni. nauzubillah. aku bukan nak poyo, but yes, aku sangat risaukan kawan2 aku. kamon la people, kita dah nak keluar smakl. lagi berapa 2,3 bulan je nak menimba segala tarbiyah kat sini.

namun, apa yang aku perasan, kita saban hari makin mendahsat lak. bukan kat semua aspek, kat beberapa. seperti, ikhtilat. hm. kalau kau pesen amek tau perihal batch, tahu la kot cemane makin mendahsatnya kita dalam aspek ni. dia mungkin kadang kadang tak nampak secara terus tau, dia cam terselindung sikit. paham ke?

next, solat. eh kamonlah. speaker musolla tu dah menghadap prep A betul. but still, aish, dah dengar azan, dok golek3 lagi, imam bagi salam baru kedek kedek turun. entahlah. aku risau. nanti ada yang lepas spm keje part time, dan keje tu pulak pesen yang tak kasi kita ruang dan peluang untuk solat, adakah kita akan pertahankan prinsip kita untuk tetap solat atau kita yang berenti keje? tapi agak agak boleh ke konon nak pertahan camtu kalau masa kat sekolah, yang sikit punya islamik la, but still kita melewat2kan solat.

aku rasa dah keluar topik. takpelah. memang sekadar nak luah je malam ni. kira kalau karangan, memang takde flow ar post ni. tapi takpe.

moga Allah kuatkan kita semua untuk berprinsip dengan islam. entahlah, aku risau.

post berakhir di sini secara serta merta.

5 comments:

Rai Zimmer said...

Very well said. May Allah bless you sister :)

sahabathijau said...

nice post alhamdulillah.
salam tsabat.

cikdoktorfalsafah said...

:"(

;(

:[



na'uzubillah..
risau jugak.

:(

seSey said...

suke sgt post nie:)
betol saff,,
akk sdkit terkilan ble dh kuar smkakl. mcm xde pape sumbgn je kat adek2&KAWAN2 SENDIRI..

superserikandi said...

to rai : im worried to death ;(

to sahabat hijau : kak diba, are u?

to aimi : yup, moga Allah jaga kita ;)

to kak fasihah : akak, mungkin kesan yang akak tinggalkan tu akak tak nampak lagi. mesti ada junior2 yang pernah terkesan dengan nasihat2 akak :) belajar elok2 kat um :)