Saturday, June 26, 2010

Promo : Minggu Puteriku Sayang

bismillah walhamdulillah.

tak jarang kita dengar, kisah kawan2 kita, adik2 kita, mahupong senior2 kita, yang perubahan mereka (ke arah yang lebih baik of course) ditentang, ataupong dihalang, ataupong tidak disokong oleh suasana ; keluarga, kawan2 di smakl itu sendiri, kawan2 sekolah lama.
dalam erti kata lain, prinsip mereka diuji. senior/ustazah kata ; kena tutup aurat camni camni. mak kata ; apa pakai macam ustazah ni, nape pakai tudung kat kampung ni, and so on (ala cam x paham lak camne stail tipikal para mak 'membebel')

tambahan pula, kehadiran para putera di sekolah menambah tekanan. sesedap oren je kata budak puteri ni hipokrit. dalam lain, luar lain. padahal diorang tak sedar, diorang pong sama je. (di sini bukanlah nak turut menuding jari ke hape, cuma nak kata kita ni selalu nampak salah orang, tak nampak salah sendiri) cuma mungkin kalau perempuan ni perbezaan kat dalam dan luar sekolah nampak ketara berbanding lelaki.(faktor pakaian)
para putera harapan agama sekalian, antum ini(woah antum gitu) perlulah memahami apa yang dilalui puteri puteri kita ni, bukannya best je cakap itu ini kat budak puteri. terlalu menghukum, tanpa langsung menilai. ataupong mengecek(?) kenapalah puteri kita ni jadi lagu ni...


***********************************************************

lalu, bagaimana ingin mengislah keadaan ini?


bagaimana mahu menjadikan pelajar kita ni, terbuka tapi tidak hanyut, berprinsip tapi tidak jumud ?



-ni poster ceramahnya, bukan minggunya-
ya, inilah dia program yang kertas kerjanya direject mau masuk 7 round.(haha)
basically, minggu ini diberi nama minggu puteriku sayang.
acara kemuncaknya ; malam lipur puteri.
acara terbestnya ; talk daripada fatimah syarha
antara aktiviti ; (malas nye la nak list out)

yang penting, jangan ketinggalan untuk mendengar cerita tentang para sahabiyah setiap waktu prep jam 9.00 malam, 5 minit sebelum memulakan prep seperti biasa.

ya, kena dengar!

kenapa?

sebab, term 'sahabiyah' tu sendiri sangat asing pada pendengaran majoriti kita.
mungkin kerana lebih ma'ruf tentang super junior.

sebab, kita tak kenal nusaibah, khaulah al-azwar, al khansa' bt amru.
mungkin kerana lebih kenal siapa lady gaga(siap boleh list out lagu2nya) justin bieber dan shakira dan lagunya, waka waka.

ini minggu kita, malam itu malam kita. girls rule! (ahah tetiba)
doakan, segalanya lancar.
walaupun badar, agak pokai kini. huh

waAllahua'lam.

1 comment:

seSey said...

saff! syabas! mabruk 'alaikum. time kseh krn tros berjuang,,mlah jaoh lbey baek perjuanganmu dik.. sdkit kekesalan sbb xjd cam korunk...