Saturday, May 29, 2010

kasihan puteri kita

bismillah walhamdulillah.

harini nak balik sekolah dah.
belakangan ni tak banyak sangat post yang berbentuk, "ni saya serious ni"
tapi lebih berjalan kat blog2 yang 'membawa pencerahan' gitu
hm, bagus mereka ni. tulisan2 mereka yang menyentuh jiwa orang lain. yang mengejutkan iman orang lain.
tak kisahlah diorang ikhlas ke tulis untuk publisiti ke ape ke tu bukan hal aku.
yang aku tau, tulisan diorang menyentak aku. dan bila tulisan diorang tu sampai ke hati, kemungkinan besar mereka menulis pasti dari hati jugak kan.

******************************************************

sampai ke hari ni, aku bersyukur sebab aku bersekolah di sebuah sekolah agama, di tengah2 kuala lumpur. tengah2 bandaraya dengan arus jahiliyah sekeliling yang sangat deras. hanya kekuatan iman dipohon daripada Allah, plus tangan tangan sahabat soleh untuk dibuat berpaut membuatkan kita survive.
sorang sahabat junior sikit pernah cerita, macam mana keterkejutan dia bila sampai di sekolah agama kl ni. oh, dia ni dulu sekolah agama kat terengganu. so bila sampai sini, tengok style budak kl, fuuh, agak cultural shock di situ.
somehow, dia bersyukur, sebab Allah hantar dia ke kl. zon yang tak seselesa tempat tinggal asal dia, mungkin.

tapi sebenarnya, dok kat mana mana pon, ada saja ujiannya yang tertentu. its a life of test baii, a life OF TEST. maka kalau kamu dok kat ceruk hutan amazon sekalipon, mesti ada ujiannya yangtersendiri. yang penting, kena sentiasa percaya ayat ni (2:286)

and yes, aku lihat sekarang, pelajar kita ni dihimpit dengan segala 'forces' dari luar ke dalam. malangnya, forces ni datang menyerang pelajar kita, dalam keadaan pelajar kita kurang ilmu kebal, or maybe takde?

contoh mudah, adik2 tingkatan 1 yang sangat disayangi. yang sangat kita bimbangi. yelah, adik2 freshie. dalam beberapa sesi 'ta'lim', akak2 selalu mengingatkan tentang iman..solat..pergaulan..aurat..and so on. dah nama pun freshie, segala apa senior cakap semua dia serap masuk baik punya.

tiba tiba, datang pulak orang luar buat program. bicara cinta sayang gitu. program tu pula membawakan ideologi yang sangat bertentangan dengan apa yang selama ni akak2 canang2kan kat diorang. akak kata, couple tak bagus. orang luar tu kata, apa salahnya couple2, bukan nak kahwin pun, just for fun. siap memperkenalkan cinta 3 hari cinta seminggu cinta monyet dan segala jenis cinta yang seolah2 memurahkan nilai cinta tu sendiri (oi faham ke)

consequently,
adik adik = confused! nak percaya mana satu ni?????

ustazah cakap..akak2 pon cakap..aurat kena jaga, depan sedara mara laki pon kena jaga dah. sekarang dah 13 tahun, dah besar, dah tak macam dulu.
again, nama pun freshie, segala apa ustazah dan akak2 cakap semua serap baik punya.

tiba tiba, mak dia tak bagi dia pakai tudung kat kampung. "nanti adik panaslah.""ala, kita kan sedara mara je kenapa nak pakai sangat nih".......dan seterusnya. kakak2 dia pulak langsung tak membantu, malah menggelakkannya yang cuba nak bertudung secara elok"ek eh ustazah kita ni, besarnya tudung!"

dalam keadaan masih baru bertatih nak membina iman yang ampuh, baru nak menetapkan prinsip, dia terus dihanyak dengan pelbagai tekanan luar macam tu. akhirnya, dia keliru! tension pon ye gak!

dan sebenarnya...banyak lagi kisah-kisah macamni. bila mana, tarbiyah di sekolah dan 'tarbiyah' di rumah sangatlah kontradik, sangat bertentangan.

lalu, bagaimana nak membina anak anak smakl yang berprinsip, namun tidak jumud? anak anak smakl yang open-minded, namun tidak sampai hanyut?

nantikan dalam MINGGU PUTERIKU SAYANG~

(woi kata je la kau nak promote program :p)

tapi sebenarnya banyak lagi kisah2 camni. yang kadang2 buatkan kita rasa kasihan sangat. mungkinlah, family kita tak sesoleh mana. but at least, family kita tak menghalang, sebagaimana family diorang menghalang perubahan diorang. dan aku rasa, kalaulah putera putera smakl tau kisah2 terselindung puteri puteri kita nih, pasti tak ada yang sampai hati nak kata, PUTERI SMAKL HIPOKRIT.

waAllahua'lam.