Friday, June 5, 2009

cuti ini membunuh!

Dengan nama Allah, tuhan di masa lapang dan sempit, di masa sekolah dan cuti, dan bila bila masa selamanya. solawat dan salam buat Rasulullah(saw), uswah hasanah di masa lapang dan sempit, di masa sekolah dan cuti, dan bila bila masa selamanya.

setelah seminggu meronggeng di rumah..err, mari kita spot check iman masing2...

'CAK' !!
ehh ehh...asal iman cam sengsara sengsari kritikal sedih tahap tak ingat semacam tuu...
..."iman dilanda rindu.."...
rindu pada apa dong?
..."pada biah itu, atau nama glamour-yang-org-paham iklim dini di situ.."..
erk, kenapa? bukan kalau masa sekolah meronta2 nak balik rumah kah? dan kalau rindu, rindu pada apa?
rindu pada suasana nya (cett, walaupun korang nak kata iklim dini yang dah tak seberapa dini but still ada dininya, kan dinie?)
pada solat jamaah nya (walaupun kdg2 sadis juga bila mic takde tu)
pada alunan ayat2 cinta sebelum maghrib..
pada zikir2 walaupun kadang2 off-key yang dialunkan sepenuh hati..
pada tazkirah2 yang tanpa jemu diulang2..
pada muhasabah yang menyebabkan insan2 tersungkur sujud(err,tidur....tulah sapa soh tutup lampu time muhasabah?!)
pada doa wahdah yang begitu semangat dilaungkan..
pada suasana orang solat sunat ba'diah maghrib yang raaamai seolah2 solat jamaah..
pada liqo' isnin khamis walaupun ramai jugak terpejam mata tidur statik tahap tak ingat..

tapi, aku rindu..

kerana di situlah imanku subur..

ohhh!lagi seminggu perlu mujahadah nafs.. lagipun tak selamanya kot kita berada di zon selesa. zon, yang aaaada je orang mengingatkan di kala terlupa. yang aaaada je tolong tarik bila terhanyut (ye ke?).

iskk iskk. kena belajar hidup dalam kehidupan realistik aka zon tak selesa. ahah.

tapi, homework masih berkoyan-koyan jugak lah belum siap.

tuntasnya, tak nak balik lagi! cuti seminggu lagi! hehehe.. ok gurau je. nanti kak ecah kata tak thiqoh lak :p

sekadar mencoret.

waAllahua'lam.

4 comments:

aNaK zAcKnOrDinsOn said...

n itula yg ana rindoo..
huhhuhu..
nanti nak dtg smakl..
tolong request kan doa wahdah k..

miss sgt2..
huhuhu...

nur nailah said...

yup! mmg di sana rasa lbh baik. biah yg dpt mentarbiyah diri+iman ini... mujahadah nafs itu SANGAT perlu!!!

superstar said...

alemak..lupe tambah satu lagi.. paling rindu adik2 dorm yg sering mhulur makanan2..hahhahaha

~::sya_mujahidah::~ said...

erm...
alhamdulillah, saffana...
itulah yg akak nk dari adik akak nih..
rasa tanggungjawab,rindu n sayang pd islam..
syukur Allah kurniakan semua tu pd saffana..
akak doakan supaya saffana berjaya jd mujahidah yg bakal mneruskan titik2 prjuangan islam..
ingatlah..

~ kita tunduk as hamba Allah, kita berjalan sebagai khalifah Allah~

ingat tu, dik...^_^