Wednesday, September 2, 2015

tahniah sebab berjaya naik 2nd year *pat my back*

beberapa hari lagi aku bakal memulakan hidup sebagai pelajar tahun dua jurusan sains tumbuhan. dah, kau jangan gelakkan kursus yang aku ambil. bunyi nya memang sumpah halakar dan err ada ek kursus ni, tapi best je sebenarnya ok. dan aku pun tidaklah berminat sangat untuk ambik course yang too mainstream ni. contohnya macam..... ok tak perlu contoh. itu mencari pasal namanya.

beberapa minggu yang lepas, aku sempat mendengar satu ucapan berapi daripada seorang al akh yang baru menamatkan pengajian universiti nya.

antara isi ucapan beliau ialah, dia merasakan dia mampu untuk 'berkarya' (ni maksudnya bekerja, beramal dalam bahasa indon) dengan jauh lebih hebat lagi di zaman mahasiswa.

aku masa dengar tu, pheww, si polan ni dah cukup dikenali sebagai aktivis yang bagus dah pun. aku ni macam mana la agaknye nak berkarya bagai, getusku dalam hati.

katanya lagi, zaman mahasiswa adalah zaman idealisme.
zaman kita patut bercita tingga, berimpian besar dan beramal dengan sehabisssss tenaga untuk achieve all those. kita mampu sebenarnya untuk beramal lebih lagi, berkorban lebih lagi, bergerak lebih lagi, belajar lebih lagi, membaca lebih lagi (dan travel lebih lagi. ok yang ni aku tambah. tapi abu ammar kata dalam tazkiratunnaqib terlau banyak travelling yang luxury2 ni tak patut bagi para du'at. aku lega je sebab aku travel budget kahh).

masa ni , aku tak tipu aku memang rasa mata panass je. hampir mengalir air mata semangat (aku memang camni, bila semangat rasa nak nangis) bila mengenangkan, aku harus berbuat lebih! mula lah sketch2 apa2 dalam kepala pada saat itu agar tidak lupa azam yang tengah membara bara.

dan kalimat terakhir dia yang membuatkan aku rasa nak terberdiri sebab sangat semangat ialah ' ketepikan semua alasan, terus bergerak ke hadapan!' aku yang kadang2 literalis ni hampir2 je nak mampir ke depan. tapi serius betul, alasan3 ni boleh je nak diketepikan. boleh sangat. ingattt, time nak bagi alasan tuu 'izaa nasohu lillahi wa rosulih' ! 'innallaha 'aliimun bizaatissuduur' !


kesimpulan daripada celoteh aku ini adalah, azamku (bukan azam russia kehh) untuk tahun dua ini ialah, AKU HARUS BERKARYA LEBIH LAGI!

1 comment:

Anonymous said...

harap byk karyanya selpas ni walau sibuk