Tuesday, January 27, 2009

hijrah,,

Bismillah walhamdulillah.
dear blog, aku nak cerita kat kau pasal sekolah, buleh?

atau kau dah berbulu dengar pasal sekolah je?

bulu tak bulu, nak cerita gak. hoho~

toyyib,
ana rasa kan, batch sembilan belas smkakl ni buleh lah kalau nak kata bertuah.
hm, yelah, bertuah.

kenapa? tak percaya kaa?

faktor faktor yang menyebabkan ana rasa batch kita ni bertuah ; masa form 1, ingat lagi tak setiap jumaat malam sabtu tak balik bermalam kita ada cam usrah kat musolla (masih ingat lagi kak biela kata "kesedaran" sambil menggerak gerakkan jari telunjuk dan jari tengah) pastu kita juga ada pengalaman ditarbiyyah secara 'keras' kot di dorm unggul.

form 2, bulan 7 ke 8 ana tak ingat, kita dibasuh lak dengan program jilul quran, dimana riadhah kita pakai baju kurung+tudung labuh(jarang dibuat dek orang eventhough sekolahku sekolah agama), kita lihat camne akak akak dq tu tidaklah susi dan sangat menjaga, dan bagi ana program tu membuatkan ukhwah batch kita makin mantop, kan? dan bulehlah jugak kalau ana kata program tu 'menjadi' . (^_^)

form 3, hoho~ tahun yang ana rasa sibuk kot. cewah, tak sibuk pong, perasan sibuk adalah! lepas pmr kita ada program hafazan, right? walaupun tak berapa nak capai target but at least ada ler jugak. selama ana dok smkakl, tak pernah pernah lagi mana mana batch f3 lepas pmr(yang ana sempat ler) ada program semacam gini lepas pmr. alhamdulillah ~
form 4, ya, dah form 4. barulah sedar add maths tu tidaklah sesenang maths f3 (duh~). subjek yang berjaya menjadikan ana tidak mengantuk tapi pening lor~ em, time form 4 ni tak tahulah kalau kalau ada program untuk kitorang. kursus kepimpinan tu pong bukan semua terlibat kan. alhamdulillah, dengar dengar batch kita tiada kot yang susi time kursus tu tapi batch lain ada weihh! .

awal awal tahun, dah ada cam masalah. masalah apa?

masalah batch, kot. tapi kali ni berkait ngan batch lain. heh~
alhamdulillah, liqo' batch yang kita buat tempoh hari di musolla, yang diselang seli dengan ke-emosi-an, gelak tawa, dan takbir. apa tema batch kita malam tu???

hijrah. ya, hijrah !!




semoga kita semua istiqomah berhijrah menjadi lebih baik, for good.

semoga kita terus saling ingat mengingatkan agar tidak solat lewat. harapnya lepas ni takde dah geng lewat subuh.

semoga kita sensitif kalau ada sahabat yang menyinsing lengan tak ber-armsocks dan tidak berstokin ke dalam dewan makan, atau luar kawasan aspuri.
semoga kita terus sedar betapa tak patut untuk susi lagi menyusikan, dan jumpa putera hanya kerana urusan penting, juga bernisbah yang cukup (1:2 , 1:3 better) walaupun kat tempat yang kononnya open.

semoga kita sama-sama meringankan mulut untuk memberi salam kepada siapa pong. hoho~

semoga kita menjadi junior dan senior yang lebih baik, dan berubah bukan kerana nak, tapi kerana perlu. rasionalnya, nak berubah boleh berubah menjadi tak nak berubah, tapi perlu itu, memang perlu.
yang paling penting, semuanya dilakukan LILLAHI TAA'LA. kerana Allah semata.

em, dah kot. antum sambung la semoga apa lagi eh.

banyak nya 'semoga'. however, i'm speaking to myself before i speak to anyone else. dan ampun maaf kalau ana sendiri terlupa untuk melakukan 'semoga semoga' ini. ingatkanlah ana, ye.



"Together We Achive Mardhotillah"

WaAllahua'lam.

6 comments:

cikdoktorfalsafah said...

yess.
Allahuakbar!
Hijrah hijrahh :)
thanks ya saff.
ana uhibbuki fillah gile gile.
tunggu tawaran saja, kte akan istikharah ape ape pon.

cikdoktorfalsafah said...

yess.
Allahuakbar!
Hijrah hijrahh :)
thanks ya saff.
ana uhibbuki fillah gile gile.
tunggu tawaran saja, kte akan istikharah ape ape pon.

nur nailah said...

insyaAllah...
saling mengingati tugas muslimin kn?
ey, mcm familiar la motto yg last tu... [2gether we achieve mardhotillah]
kat blog sape yek baca tu?
^_^

superstar said...

ecece...kat blog die la :p eyt, ayat tu leh jadikn cam moto batch kte an...smart x?

wardatul asrar said...

~shimmering the infinite horizon of Islam~

=) ganbatte,ne~

smangat nengok adek2 yg smangat neh..

nur nailah said...

mesti arr smart klau angah yg bwat.
hahaha! [buat konon..] ^_^
semoga segala impian batch kita trcapai: hijrah & mardhatillah
amiin ^_^